Publications

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L'Unité participe activement à de nombreux projets de recherche. Découvrez les publications auxquelles nous avons contribué.

Articles à comité de lecture

  • E. Fouillet, L. Deliere, N. Chartier, N. Munier-Jolain, S. Cortel, B. Rapidel and A. Merot. Reducing pesticide use in vineyards. Evidence from the analysis of the French DEPHY network, European Journal of Agronomy. Volume 136, May 2022, 126503. https://doi.org/10.1016/j.eja.2022.126503
  • Aouadi, N., Macary, F., Delière, L., & Roby, J. P. (2021). New Scenarios for a Shift towards Agroecology in Viticulture. Agricultural Sciences, 12(10), 1003-1033. https://doi.org/10.4236/as.2021.1210065
  • Xavier Poitou, Pascaline Redona, Alexandre Pons, Emilie Bruez, Laurent Deliere, Axel Marchal, Céline Cholet, Laurence Geny-Denis, Philippe Darriet. (2021) Methyl salicylate, a grape and wine chemical marker and sensory contributor in wines elaborated from grapes affected or not by cryptogamic diseases. Food Chemistry 360 130120. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130120
  • Didac Barroso‐Bergada, Charlie Pauvert, Jessica Vallance, Laurent Delière, David A. Bohan, Marc Buée, Corinne Vacher (2020) Microbial networks inferred from environmental DNA data for biomonitoring ecosystem change: strengths and pitfalls. Molecular Ecology Resources. https://doi.org/10.1111/1755-0998.13302
  • Pañitrur-De la Fuente1 C., Valdés-Gómez H., Roudet J., Verdugo-Vásquez N., Mirabal Y, Laurie VF, Goutouly JP, Acevedo-Opazo C, Fermaud M. 2020. Vigor thresholded NDVI is a key early risk indicator of Botrytis bunch rot in vineyards. OENO One, 54, 2, 279-297 ⟨10.20870/oeno-one.2020.54.2.2954⟩⟨hal-02903920⟩
  • S. Guimier, F. Delmotte, A.S. Miclot, F. Fabre, I. Mazet, C. Couture, C. Schneider, L. Deliere. 2019. OSCAR, a national observatory to support the durable deployment of disease-resistant grapevine varieties. Acta Hortic. 1248. ISHS 2019. DOI 10.17660/ActaHortic.2019.1248.4 Proc. XII International Conference on Grapevine Breeding and Genetics. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2019.1248.4
  • Xavier Poitou, Pascaline Redona, Alexandre Pons, Emilie Bruez, Laurent Deliere, Axel Marchal, Céline Cholet, Laurence Geny-Denis, Philippe Darriet. (2021) Methyl salicylate, a grape and wine chemical marker and sensory contributor in wines elaborated from grapes affected or not by cryptogamic diseases. Food Chemistry 360 130120 https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130120

Articles sans comité de lecture

  • Agnès Destrac-Irvine, Mark Gowdy, Bruno Suter, Willy Goupil, Cécile Thibon, Nathalie Ollat, Philippe Darriet, Amber Parker et Cornelis Van Leeuwen. (2020) La diversité des cépages est une puissante ressource d’adaptation au changement climatique. Revue Française d’œnologie n°297, janvier-février 2020.
  • Merdinoglu, D., Schneider, C., Hugueney, P., Duchêne, E., Audeguin, L., Le Cunff, L., Dufour, M. C., Gomès, E., Guillaumie, S., Darriet, P., Delmotte, F., Fabre, F., Deliere, L., Torregrosa, L., Romieu, C., Elia, C., Barthe, M., Charlier, L. (2019). Variétés résistantes aux maladies. Le point sur les actions en cours du CIVB. Union Girondine des Vins de Bordeaux (1162), 49-51.
  • Deliere, L., Guimier, S., Petitgenet, M., Goutouly, J.-P., Vergnes, M., Dupin, S., Davidou, L., Christen, M., Rochas A., Guilbault, P. (2019). Programme EcoViti : Systèmes viticoles à faible niveau d’intrants phytos. Union Girondine des Vins de Bordeaux (1161), 41-47
  • Marguerit E., Lagalle L., Arroyo M., Castant E., Goutouly JP., Lafargue M. Lafargue B., Tandonnet JP., Ollat N. (2019). Caractérisation des portes-greffes français et étrangers en vue d’une inscription. Le dispositif Greffadapt. Union Girondine des Vins de Bordeaux (1161), 48-52.
  • Elisa Marguerit, Loïc Lagalle, Matthieu Arroyo, Eric Castant, Jean-Pascal Goutouly, Maria Lafargue, Bernard Lafargue, Nathalie Ollat. 2019. Le dispositif Greffadapt. Union Girondine des Vins de Bordeaux, janvier 2019, 36-40.Ollat, N. ; Goutouly, J.-P. ; Lafargue, M. ; Donnart, M. ; Tandonnet, J.-P. ; Vivin, P. ; Hevin, C. ; Cookson, S. ; Prodhomme, D. ; Valls-Fonayet, J. ; Pouzoulet, J. ; Zékri, O. ; Julliard, S. 2019. Projet ORIGINE. Mieux connaître les déterminants de la qualité et de la reprise des plants. Union Girondine des Vins de Bordeaux,  62-65.
  • Laurent Delière, Soizic Guimier, Morgane Petitgenet, Jean-Pascal Goutouly, Marc Vergnes, Séverine Dupin, Ludivine Davidou, Maxime Christen, Amélie Rochas, Pascal Guilbault. 2019. Programme Ecoviti, Systèmes viticoles à faible niveau d’intrants phytos. Union Girondine des Vins de Bordeaux, janvier 2019.
  • Jean-Pascal Goutouly, Ghislaine Hilbert. 2019. Le régime hydrique de la vigne : composante de la viticulture de qualité. Union Girondine des Vins de Bordeaux, août 2019
  • Deliere, L., Guimier, S., Petitgenet, M., Goutouly, J.-P., Vergnes, M., Dupin, S., Davidou, L., Christen, M., Rochas, A., Guilbault, P. (2018). Projet EcoViti Aquitaine : performances de systèmes viticoles à faible niveau d’intrants phytopharmaceutiques dans le vignoble bordelais. Innovations Agronomiques, 70, 37-54.
  • Merdinoglu, D., Schneider, C., Audeguin, L., Le Cunff, L., Dufour, M. C., Gomès, E., Guillaumie, S., Deliere, L., Elia, E., Barthe, M., Charlier, L. (2018). Programme Newvine. Création d'un matériel végétal résistant. Union Girondine des Vins de Bordeaux (1153), 31-34.
  • Destrac A., Goupil W., Thibon C., Ollat N., Marguerit E., Gény L., Darriet P., Van Leuwen C. (2018). Projet VitAdapt - Exploiter la diversité des cépages comme moyen d’adaptation au changement climatique. UNION GIRONDINE des vins de Bordeaux, Juillet 2018, 47-51. Article
  • Xavier Poitou, Pascaline Redona, Alexandre Pons, Emilie Bruez, Laurent Deliere, Axel Marchal, Céline Cholet, Laurence Geny-Denis, Philippe Darriet. (2021) Methyl salicylate, a grape and wine chemical marker and sensory contributor in wines elaborated from grapes affected or not by cryptogamic diseases. Food Chemistry 360 130120 https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130120

Conférences invité

  • Goutouly, JP. 2020. Assurer le rendement et la qualité : Influence cruciale de l’alimentation hydrique et azotée. 13ème Salon AGROVINA, Suisse, 21-23 Janvier 2020
  • Goutouly JP. 2020. Changement climatique et viticulture : enjeux et adaptations pour les vignobles. Assemblée générale de la Cave Coopérative de Sauveterre-Blasimon, 11 février 2020.
  • Deliere, L. 2019. Évolution de la protection phytosanitaire en viticulture dans le cadre de la transition agroécologique. Conférence introductive. 49ème Congrès du GFP, Montpellier 21-24 mai 2019
  • Goutouly JP 2019. Ecophysiologie de la vigne Nutrition Azotée.  Formation VILLA BISSINGER - UOEF CHAMPAGNE « La physiologie azotée et carbonée ». 8 mars 2019.
  • Goutouly JP 2019. Ecophysiologie de la vigne Nutrition Azotée.  Journée technique VITI CONCEPT, Espace Nicolas Feuillate, Chouilly, 07 mars 2019.
  • Goutouly JP 2018. Impacts des contraintes hydriques, azotées et thermiques sur la physiologie de la vigne et l’élaboration du rendement. Concilier qualité, quantité et pérennité. Journées téchniques IFV Alsace « Pilotage de la viticulture en situation de stress hydrique récurrent. Actualités techniques. », Ostheim, 30-31 janvier 2018.

Communication dans des conférences

  • Nawel Aouadi, Francis Macary, Adeline Alonso-Ugaglia, Laurent Delière, Jean-Philippe Roby. 2019. Evaluation multicritère des performances socio-économiques et environnementales d'exploitations viticoles bordelaises dans le cadre de la transition agroécologique. 49e congrès du Groupe Français de recherche sur les Pesticides, 21-24 mai 2019, Montpellier
  • Elisa Marguerit, Mathieu Arroyo, Florianne Binet, Arnaud Charleroy, Jean-Pascal Goutouly, Maria Lafargue, Loïc Lagalle, Guillaume Lalanne-Tisné, Bernadette Rubio, Jean Pascal Tandonnet, Nathalie Ollat. 2019. What’s up in rootstocks genetics in Bordeaux ? Strategies and first results. LIA Innogrape, Bordeaux, 30 septembre 2019.
  • C. Thibon, A. Destrac, W. Goupil, T. Bakosi, P. Darriet, N. Ollat, and C. van Leeuwen (2019). Exploring Vitis vinifera cultivar diversity to adapt wine production to climate change – a case study in the Bordeaux area. What changes in varietal wines quality, typicality, chemical and sensorial characters in the frame of climate change? Consequences on vines management, wine market and tourism economy, possible solutions and innovations. 8th OENOVITI INTERNATIONAL Symposium, 13th May 2019, Agricultural University of Athens, Greece. Communication Orale

Remerciements

  • Donget al. Dual domestications and origin of traits in grapevine evolution. Science379, 892–901 (2023) https://doi.org/10.1126/science.add8655
  • Florian Rançon, Barna Keresztes , Aymeric Deshayes , Malo Tardif  , Florent Abdelghafour, Gael Fontaine, Jean-Pierre Da Costa and Christian Germain. Designing a Proximal Sensing Camera Acquisition System for Vineyard Applications: Results and Feedback on 8 Years of Experiments. Sensors 2023, 23, 847. https://doi.org/10.3390/s23020847
  • Marc Plantevin, Mark Gowdy, Agnès Destrac Irvine, Elisa Marguerit, Gregory A. Gambettaand Cornelis van Leeuwen, 2022. Using δ13C and hydroscapes as a tool for discriminating cultivar specific drought response. OENO One, 56, 239-250. https://doi.org/10.20870/oeno-one.2022.56.2.5434, IF 3.000
  • Mark Gowdy, Bruno Suter, Philippe Pieri, Elisa Marguerit, Agnès Destrac Irvine, Gregory A. Gambetta, Cornelis van Leeuwen, 2022. Variety-specific responses of bulk stomatal conductance of grapevine canopies to canges in net radiation, atmospheric demand, and drought stress. OENO One, 56, 205-222. https://doi.org/10.20870/oeno-one.2022.56.2.5435 , IF 3.000
  • Mark Gowdy, Philippe Pierei, Bruno Suter, Elisa Marguerit, Agnes Destrac Irvine, Gregory Gambetta and Cornelis van Leeuwen. (2022). Estimating bulk stomatal conductance in grapevine canopies. Frontiers in Plant Science. https://doi:10.3389/fpls.2022.839378
  • Bruno Suter, Agnes Destrac Irvine, Mark Gowdy, Zhanwu Dai and Cornelis van Leeuwen. (2021). Adapting wine grape ripening to global change requires a multi trait approach. Frontiers in Plant Science. https://doi.org/10.3389/fpls.2021.624867
  • Clément Larue ,Eva Austruy,Gaëlle Basset, Rémy J. Petit (2021). Revisiting pollination mode in chestnut (Castanea spp.): an integrated approach. Botany letters. https://DOI:10.1080/23818107.2021.1872041
  • Clément Larue, Teresa Barreneche, Rémy J. Petit. Efficient monitoring of phenology in chestnuts. Scientia Horticulturae. 281 (2021)109958.
  • Florent Abdelghafour, Barna Keresztes, Christian Germain and Jean-Pierre Da Costa. In Field Detection of Downy Mildew Symptoms with Proximal Colour Imaging (2020). Sensors 2020,20, 4380; https://doi.org/10.3390/s20164380
  • Loupit, G., Prigent, S., Franc, C., De Revel, G., Richard, T., Cookson, S.J., and Fonayet, J.V. (2020). Polyphenol Profiles of Just Pruned Grapevine Canes from Wild Vitis Accessions and Vitis vinifera Cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry 68, 13397-13407
  • Gautier, A.T., Cookson, S.J., Lagalle, L., Ollat, N., and Marguerit, E. (2020). Influence of the three main genetic backgrounds of grapevine rootstocks on petiolar nutrient concentrations of the scion, with a focus on phosphorus. OENO One 54, 1-13. https://doi.org/10.20870/oeno-one.2020.54.1.2458
  • Marais, Armelle, Sergio Murolo, Chantal Faure, Yoann Brans, Clement Larue, François Maclot, Sébastien Massart, et al. « Sixty Years from the First Disease Description, a Novel Badnavirus Associated with Chestnut Mosaic Disease ». Phytopathology®, 21 octobre 2020. https://doi.org/10.1094/PHYTO-09-20-0420-R.
  • Amber K. Parker , Iñaki García de Cortázar-Atauri , Laurence Gény , Jean-Laurent Spring , Agnès Destrac, Hans Schultz, Daniel Molitor, Thierry Lacombe, Antonio Graçai, Christine Monamj, Manfred Stoll, Paolo Storchi, Mike C.T. Trought,l, Rainer W. Hofmann, Cornelis van Leeuwen. 2020. Temperature-based grapevine sugar ripeness modelling for a wide range of Vitis vinifera L. cultivars. Agricultural and Forest Meteorology 285–286 (2020) 107902
  • Cornelis van Leeuwen, Agnès Destrac-Irvine, Matthieu Dubernet, Eric Duchêne, Mark Gowdy, Elisa Marguerit, Philippe Pieri, Amber Parker, Laure de Rességuier. 2019. An Update on the Impact of Climate Change in Viticulture and Potential Adaptations Agronomy 2019, 9, 514;
  • Marguerit, E. ; Lagalle, L. ; Lafargue, M. ; Tandonnet, J.-P. ; Goutouly, J.-P. ; Roques, M. ; Audeguin, L. ; Albertin, W. ; Delrot, S. ; Ollat, N., 2018. Greffadapt: a relevant experimental vineyard to speed up grapevine rootstock selection. Poster presented at ICGBG 2018 XII International Conference on Grapevine Breeding and Genetics – Bordeaux, July 15-20.
  • Destrac, A., Van Leeuwen C. (2018). VitAdapt an experimental program to study the behavior of a wide range of grape varieties of Vitis vinifera in a context of climate change in the Bordeaux vineyards. Poster presented at ICGBG 2018 XII International Conference on Grapevine Breeding and Genetics – Bordeaux, July 15-20
  • Florent Abdelghafour, Barna Keresztes, Christian Germain and Jean-Pierre Da Costa. In Field Detection of Downy Mildew Symptoms with Proximal Colour Imaging (2020). Sensors 2020,20, 4380; https//doi.org/10.3390/s20164380
  • Clément Larue ,Eva Austruy,Gaëlle Basset, Rémy J. Petit (2021). Revisiting pollination mode in chestnut (Castanea spp.): an integrated approach. Botany letters. DOI:10.1080/23818107.2021.1872041
  • Clément Larue, Teresa Barreneche, Rémy J. Petit. Efficient monitoring of phenology in chestnuts. Scientia Horticulturae. 281 (2021)109958.
  • Bruno Suter, Agnes Destrac Irvine, Mark Gowdy, Zhanwu Dai and Cornelis van Leeuwen. (2021). Adapting wine grape ripening to global change requires a multi trait approach. Frontiers in Plant Science. doi.org/10.3389/fpls.2021.624867
  • Clément Larue, Teresa Barreneche, Rémy J. Petit. An intensive study plot to investigate chestnut tree reproduction. Annals of Forest Science volume 78, Article number: 90 (2021) 

Date de modification : 27 juillet 2023 | Date de création : 20 octobre 2020 | Rédaction : JVDB, GB