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Dernière mise à jour : Mai 2018

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UMR 1065 Santé et Agroécologie du Vignoble

Carlos Calvo-Garrido

C. Calvo-Garrido
Postdoctorant

mel : carlos.calvo-garrido@inra.fr

Sujet de recherche : Lutte biologique à l'aide de bactéries contre Botrytis cinerea parasite du raisin (Biological control of grapevine fungal pathogens)

  • encadrant : M. Fermaud
  • financement : INRA, AgreenSkills et CIVB
  • durée : 2015-2016
  • collaborations : IRTA, Lleida (Espagne)

Objectifs du travail

L'étude concernera le développement et la formulation de nouveaux agents de biocontrôle bactériens (ABBs) contre la Pourriture grise de la Vigne (Botrytis cinerea) avec approfondissement de leur impact potentiel sur le microbiote des baies de raisin. Le projet se focalisera sur deux ou trois souches candidates ABBs pré-sélectionnées à l'UMR SAVE (thèse R. Haidar).

Les principaux objectifs du projet sont les suivants :

  • développer de nouvelles recommandations (système d'aide à la décision) pour l'application sur vigne de ces ABBs en lien à un modèle de risque épidémique de la Pourriture grise en cours de développement à l'UMR-SAVE (collab. Prof. V. ROSSI, Italie),
  • étudier des formulations spécifiques, avec des produits additifs naturels, afin d'obtenir une efficacité élevée et une meilleure survie des ABBs sur le terrain ;
  • examiner l'impact des traitements à base de ces ABBs sur le microbiote de la baie de raisin.

Ce projet a donc pour ambition de produire des résultats ayant un impact direct dans le secteur du vin et de la viticulture en termes de connaissances fondamentales et de programmes de développement des ABBs contre la Pourriture grise, maladie cryptogamique majeure dont nous avons, à l'UMR-SAVE, démontré récemment le très fort impact négatif sur la qualité des vins. 

Publications 

Calvo-Garrido C, Teixidó N, Roudet J, Viñas I, Usall J, Fermaud M (2014) Biological control of Botrytis bunch rot in Atlantic climate vineyards with Candida sake CPA-1 and its survival under limiting conditions of temperature and humidity. Biological Control, 79, 24–35 DOI: 10.1016/j.biocontrol.2014.05.011

Voir aussi

Compétences (Research topics)

  • Biological control of Botrytis with antagonist microorganisms
  • Formulation and field application of biological control agents
  • Natural Products to control fruit pathogens
  • Epidemiology of B. cinerea in the vineyard
  • Epidemiology and control of sour rot of grapes

Expérience professionnelle

  • Associated researcher in IRTA-Lleida. Research topics: new chemical strategies to control Monilinia spp. in stone fruit in orchards of the Ebro valley growing region. Epidemiology of Monilinia spp. in peaches and nectarines.
  • Other research topics were also discussed, such as B. cinerea epidemiology in Catalan vineyards, survival of Biological Control Agents (BCAs) under abiotic factors, formulation of BCAs for field applications, epidemiology and control of sour rot of grapes.

Thèse soutenue en 2013

Efficacy of alternative strategies to synthetic fungicides to control of Botrytis bunch rot (Botrytis cinerea) in organic wine grapes. Thesis supervisors Dr. Neus Teixidó and Pr. Inmaculada Viñas (Université de Lleida, Espagne)

Formation 

  • Phd in Food and Agriculture Science and Technology by the University of Lleida (Spain), developing most of research work in the Postharvest Pathology group at IRTA-Lleida (Catalan Institute for Research & Technology in Food & Agriculture; Spain). 
  • Master in Research on Agricultural and Food Production by the University of Lleida (Spain), with research work on biological control of fruit pathogens using antagonist microorganisms.
  • Major Degree in Biology by the Autonomous University of Madrid (Spain), providing specialised background in Ecology, Evolutive Biology and Biodiversity, and with research work focused on organic agriculture.

Collaborations

Publications 

Calvo-Garrido C, Teixidó N, Roudet J, Viñas I, Usall J, Fermaud M (2014) Biological control of Botrytis bunch rot in Atlantic climate vineyards with Candida sake CPA-1 and its survival under limiting conditions of temperature and humidity. Biological Control, 79, 24–35 DOI: 10.1016/j.biocontrol.2014.05.011

Calvo-Garrido C, Usall J, Viñas I, Elmer PAG, Cases E, Teixidó N (2014) Potential secondary inoculum sources of Botrytis cinerea and their influence on bunch rot development in dry Mediterranean climate vineyards. Pest Management Science 70, 922-930

Calvo-Garrido C, Viñas I, Usall J, Rodriguez-Romera M, Ramos C, Teixidó N (2014) Survival of the biological control agent Candida sake CPA-1 on grapes under the influence of abiotic factors. Journal of Applied Microbiology 117, 800-811

Calvo-Garrido C, Elmer PAG, Viñas I, Usall J, Bartra E, Teixidó N (2013) Biological control of botrytis bunch rot in organic wine grapes with the yeast antagonist Candida sake CPA-1. Plant Pathology 62, 510-519

Calvo-Garrido C, Viñas I, Elmer PAG, Usall J, Teixidó N (2013) Candida sake CPA-1 and other biologically based products as potential control strategies to reduce sour rot of grapes. Letters in Applied Microbiology 57, 356-361