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UR 1264 - MYCSA : Mycologie et securite des aliments

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Mycologie & Sécurité des Aliments
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biotransformation des acides chlorogénique et cafféique par Fusarium graminearum,

un nouvel éclairage sur la contribution des acides phénols à la résistance à l'accumulation de déoxynivalenol dans les céréales.

29 avril 2016

Gauthier et al 2016
notre nouvel article publié dans la revue 'International Journal of Food Microbiology'

Cet article est issu de la thèse de Léa Gauthier.

Les deux acides phénols impactent la croissance fongique et la biosynthèse de trichothécènes de type B, mais à des degrés divers en fonction des souches fongiques. Fusarium graminearum est capable de métabolisé l'acide chlorogénique en acides caféique, hydroxychlorogénique et protocatéchique alors que l'acide caféique est transformé en acide protocatéchique et hydroxycaféique. Ces métabolites contribuent probablement à  l'effet inhibiteur de l'acide chlorogénique, dont l'action comme facteur de défense contre F. graminearum et sa production de toxines est confirmée dans cette étude.

Gauthier L., M-N. Verdal, G. Marchegay, L. Pinson-Gadais, C. Ducos, F. Richard-Forget and V. Atanasova-Penichon (2016). Fungal biotransformation of chlorogenic and caffeic acids by Fusarium graminearum: new insights in the contribution of phenolic acids to resistance to deoxynivalenol accumulation in cereals. International Journal of Food Microbiology 221: 61-68.

l'article

Abstract

Fusarium Head Blight and Gibberella Ear Rot, mainly caused by the fungi Fusarium graminearum and Fusarium culmorum, are two of the most devastating diseases of small-grain cereals and maize. In addition to yield loss, these diseases frequently result in contamination of kernels with toxic type B trichothecenes. The potential involvement of chlorogenic acid in cereal resistance to Fusarium Head Blight and Gibberella Ear Rot and to trichothecene accumulation was the focus of this study. The effects of chlorogenic acid and one of its hydrolyzed products, caffeic acid, on fungal growth and type B trichothecenes biosynthesis were studied using concentrations close to physiological amounts quantified in kernels and a set of F. graminearum and F. culmorum strains. Both chlorogenic and caffeic acids negatively impact fungal growth and mycotoxin production, with caffeic acid being significantly more toxic. Inhibitory efficiencies of both phenolic acids were strain-dependent. To further investigate the antifungal and anti “mycotoxin” effect of chlorogenic and caffeic acids, the metabolic fate of these two phenolic acids was characterized in supplemented F. graminearum broths. For the first time, our results demonstrated the ability of F. graminearum to degrade chlorogenic acid into caffeic, hydroxychlorogenic and protocatechuic acids and caffeic acid into protocatechuic and hydroxycaffeic acids. Some of these metabolic products can contribute to the inhibitory efficiency of chlorogenic acid that, therefore, can be compared as a “pro-drug”. As a whole, our data corroborate the contribution of chlorogenic acid to the chemical defense that cereals employ to counteract F. graminearum and its production of mycotoxins.